Zdrowa dieta wegańska – co to właściwie oznacza?
Zdrowa dieta wegańska to sposób odżywiania, w którym wyklucza się z jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego. Na ich miejsce wprowadza się roślinne źródła białka, tłuszna środowisko.Postawienie na zdrową dietę wegańską to korzystna decyzja pod względem zdrowia. Badania naukowe wykazują, że osoby spożywające produkty roślinne mają mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca, otyłość, cukrzycę czy niektóre rodzaje raka. Wegańska dieta, bogata w błonnik, przyczynia się także do lepszej pracy układu pokarmowego. Rośliny zawierają niezbędne dla organizmu witaminy i minerały.
Różnorodność w diecie wegańskiej
W diecie wegańskiej kluczowe jest wprowadzenie do jadłospisu różnorodnych źródeł składników odżywczych. Odpowiednio dobrana dieta zapewnia niezbędne dla organizmu białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Konieczna jest regularna suplementacja witaminy B12, która nie występuje w produktach roślinnych. Wegańska dieta może być bogata w tłuszcze jednonienasycone, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu oraz poprawiają pracę serca. Źródłem kwasów nienasyconych są między innymi orzechy, nasiona, awokado, oliwa z oliwek czy olej lniany.Kiedy decydujemy się na dietę wegańską, powinniśmy zadbać o odpowiednie uzupełnienie poziomu żelaza. Ten ważny mikroelement znajdziemy w produktach takich jak strączki, zielenina, owoce, pestki dyni i inne. Warto także pamiętać o dobrze zbilansowanej diecie bogatej w białko. Wegańskie białko można znaleźć w produktach takich jak soczewica, fasola, tofu czy quinoa.